MENENGİÇ (ÇİTLENBİK), SAKIZ AĞACIGİLLER AİLESİNDEN, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ BAŞTA OLMAK ÜZERE; İÇ ANADOLU İLE EGE VE AKDENİZİN YÜKSEK KESİMLERİNDE KENDİLİĞİNDEN YETİŞEN, YAPRAK DÖKEN YABANİ ÇALI GÖRÜNÜMÜNDE BİR FISTIK TÜRÜDÜR.
MENENGİÇ'İN FAYDALARI:
* ÖKSÜRÜĞÜ KESER.
* BALGAM SÖKTÜRÜR.
* NEFES AÇICIDIR.
* NEFES DARLIĞI, SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARI VE ASTIM HASTALIĞI İÇİN SON DERECE FAYDALIDIR.
* ANTİSEPTİK ÖZELLİĞİ VARDIR.
* GÖĞSÜ YUMUŞATIR.
* SOLUNUM YOLLARINA FAYDASI VARDIR.
* YARALARI TEDAVİ EDER.
* BÖBREK KUMLARININ DÖKÜLMESİNE YARDIMCI OLUR.
* SES TELLERİNE İYİ GELİR.
* MİDE AĞRILARINI DİNDİRİR.
* KALP YETMEZLİĞİ RİSKİNİ AZALTIR.
* EGZAMA İÇİN ÇOK FAYDALIDIR.
* İSHALİ KESER VE İSHALDEN KAYNAKLI MİNERAL KAYBINI GİDERMEYE YARDIMCI OLUR.
* KRONİK MİDE RAHATSIZLIKLARINA VE MİDE AĞRILARINA İYİ GELİR.
* SES TELİ RAHATSIZLIKLARINA FAYDALIDIR.
* HAZIM PROBLEMLERİ GİBİ PEK ÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE ETKİN OLARAK KULLANILIR.
* KANSERE VE YAŞLANMAYA KARŞI KORUYUCUDUR.
* AKCİĞER İLTİHAPLARINI TEMİZLER.
* YARALARIN İYİLEŞMESİNİ HIZLANDIRIR.
* AYAK TERLEMELERİNİ KESER.
* AĞIZ KOKUSUNU GİDERİR.
* SAÇLARIN DAHA CANLI VE GÜR OLMASINI SAĞLAR.
* İDRAR SÖKTÜRÜR VE BÖBREK KUMLARIN DÖKÜLMESİNİ SAĞLAR.
* BÖBREK VE SAFRA KESESİ TAŞLARINI DÜŞÜRÜR.
* İNCE BAĞIRSAKTA GLİKOZ EMİLİMİNİ AZALTIR VE KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNİ ÖNLER.
* VÜCUDUN HER ALANINDAKİ KAN AKIŞINI HIZLANDIRIR.
* KALBİ KUVVETLENDİRİR.
* BEDEN VE ZİHNİ KUVVETLENDİRİR.
* YAĞLI BİR İÇECEKTİR, YÜKSEK E VİTAMİNİ VE DOYMAMIŞ YAĞ ASİDİ DÜZEYİ İLE KANDAKİ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEYE KALP VE DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR.
* B,C,E VİTAMİNLERİ BAKAMINDAN ZENGİNDİR.
* AYAK TERLEMELERİNİ ÖNLER.
* AĞIZ SALYASININ KESİLMESİNİ SAĞLAR.
* DALAK İÇİN YARARLIDIR.
MENENGİÇ KAHVESİ NASIL YAPILIR
MENENGİÇ KAHVESİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER (1 KİŞİLİK)
1 KAHVE FİNCANI SÜT
1 ÇAY KAŞIĞININ UCUYLA KAHVE
ARZUYA VE AĞIZ TADINA GÖRE ŞEKER
EĞER BÜYÜK ÇAY FİNCANI KULLANIRSANIZ 1 ÇAY KAŞIĞI KAHVE EKLEYEBİLİRSİNİZ.
YAPILIŞINA GELİNCE AYNI SÜTLÜ KAHVE YAPAR GİBİ SÜTÜ CEZVEYE ALIYORUZ KAHVEYİ VE ŞEKERİ EKLİYORUZ KARIŞTIRARAK PİŞİRİYORUZ.
PİŞEN KAHVEYİ FİNCANA KOYARAK SERVİS YAPIYORUZ.
NOT: KAHVE KAVANOZUNU AÇTIĞINIZDA ÜSTTE SIVI VE YAĞLI BİR KISIM GÖRECEKSİNİZ ALT KISIMDA DAHA SERT TELVE ŞEKLİNDE TORTULU BİR KISIM MEVCUT KARIŞTIRIRSANIZ İYİ OLUR.